כותבי המאמר:
עדיאל אדר (Dip Tcm) בעל דיפלומה ברפואה סינית מסורתית, מרצה ומרכז תחום צמחי המרפא הסינים בבית המרקחת.
טלי אביטל חג’ג’ (B.A, CI.H), הרבליסטית קלינית, ארומתרפיסטית, מרצה ועובדת בתחום הייעוץ והתוכן בבית מרקחת טריפוליום.
משנכנס אדר מרבין בשמחה, ואין כמו קצת אלכוהול טוב לרומם את הנפש והשמחה בלב.
כיום אנו מכירים את האלכוהול בעולם רפואת הצמחים בעיקר בצורת ההכנה טינקטורה. בתהליך המיצוי אנו משרים את הצמח באלכוהול יחד עם מים למשך תקופה מסוימת שבמהלך התקופה האלכוהול יוצר פעילות כימית (extraction) ובכך ממצא את הרכיבים שבצמח.
יחד עם זאת במגוון שיטות רפואה טבעיות ומסורתיות נעשה שימוש רחב באלכוהול במגוון שיטות הכנה כמו: כצמח בפורמולה, יינות רפואיים, עיבוד של צמחים, שימוש חיצוני ועוד’
לאלכוהול ישנם תכונות אשר מאפיינות את הפעילות שלו.
בספר Tai ping[1] – ספר מעולם הרפואה הסינית כתוב על אלכוהול:
” יין הוא התמצית של הגרעינים, הוא יוצר הרמוניה בגוף, מזין את רוח האדם ואת הצ’י שלו, יחד עם זאת מכיוון שהוא עז ומהיר (מפזר) מטבעו הוא עשוי להשפיע בצורה מסוכנת. “
לפי הרפואה הסינית היין נחשב לחם ורעיל, חריף, מתוק ומר.
ברפואה הסינית מבחינים מבין מספר סוגים של אלכוהול הנוצרים ממקורות שונים ובעלי רמת אלכוהול משתנה:[2]
Huang jiu – יין צהוב, מופק מאורז או לתת והוא דומה יותר ליין היפני הנקרא סאקה.
Pu tao – יין ענבים, או יין אדום ופחות נמצא בשימוש לצורך רפואי
Bai jiu – יין לבן, הוא יין הנוצר מכל סוגי הדגנים, אבל בשונה מהיין הצהוב ריכוז האלכוהול בו גבוה יותר.
Gao liang jiu – מופק מדגן בשם דורה (sorghum) הוא נחשב ליין עם רמת האלכוהול הכי גבוה.
לאלכוהול תכונות מאד עוצמתיות ולכן ברופאה הסינית למשל השימוש שלו כשיטת הכנה אינו נפוץ כמו שאר השיטות של בישול, טחינת צמחים, גלולות ועוד’
Jin Zi-jiu , מטפל ברפואה הסינית, אשר חי בסוף המאה ה 19 מתייחס לסכנה שבאלכוהול:
” לאלכוהול יש טבע פראי, הוא פוגע ברוח האדם ומזיק לדם, הצ’י שלו חם והוא גורם לדלדול וקמילה (של הגוף)”
עם זאת, כמו כל דבר, לצד החסרונות יש יתרנות ואלכוהול הוא רכיב משמעותי במגוון פורמולות ושימושים רפואיים.
שימושים באלכוהול לצורך רפואי
- כצמח בפורמולה – האיכויות של האלכוהול הם חם, חריף ומפזר ולכן ניתן להשתמש בו כצמח בפורמולה למצבים קשים של תקיעות כמו:
כאבי חזה, כאבי מחזור וכאבי שרירים כמו למשל בפורמולה הסינית:
Gua Luo Xie Bai Bai Jiu Tang[3] – המטפלת במצבים של כאבי חזה וקוצר נשימה (מצב שהוא למעשה סוג של התקף לב) כאן משתמשים ביין אורז שיסייע בפיזור הצ’י והדם ופתיחת הערוצים.
- יינות רפואיים – שיטה זו דומה יותר למה שאנו מכירים כטינקטורה, בה משרים את הפורמולה (מספר צמחים) באלכוהול לתקופה של כמה שבועות עד חודש.
ליינות הרפואיים מספר תפקידים
א. חיזוק ומניעה – בעיקר בתקופות של החורף, האלכוהול יעזור לחמם ולחזק את הגוף יחד עם צמחים מחזקים.
ב. טיפול בבעיות גידים ושרירים – בשילוב עם צמחים מזיני כבד, האלכוהול נספג טוב יותר בדם. כמו כן על פי הרפואה הסינית התכונה הזאת מסייעת להביא את הצמחים יותר עמוק לאיבר הכבד (הסיני) שאחראי על הגידים.
ג. מצבי רוח ולחות – האלכוהול בעל תכונה מפזרת אשר יתאים למצבים של פגיעות בפרקים כתוצאה מלחות ורוח, ניתן גם בשימוש חיצוני. - עיבודי צמחים (Pao zhi) על פי הרפואה הסינית – ניתן להעביר את הצמח עיבוד בעזרת אלכוהול בדרכים הבאות: השרייה, שטיפה, הקפצה.
בצורה זו אנו גורמים לצמח לפעול בצורה מהירה יותר במיוחד במצבים אקוטיים.
ישנם צמחים שהשימוש בעיבוד באלכוהול אצלם נפוץ יותר צמחים כמו: Da huang – Rheum palmatum rd
, Dang gui -Angelica sinensis rd
Yan hu suo -Corydalis ambigua rd
Ru xiang – Boswelia frereana res
אבל כל צמח יכול לעבור עיבוד באלכוהול כל עוד זה מתאים לאבחנה ולאסטרטגיה הטיפולית.
נקודה למחשבה למטפלים
כיום, השימוש הנפוץ בשיטות הכנה כמו טינקטורה או כחומר משמר לתמציות צמחים מחייבת מטפלים לקחת בחשבון את השפעת האלכוהול על המטופל, על הרכב הצמחים ועל האבחנה.
ישנם מטופלים שבהם נמנע או נפחית לתת מיצויים באלכוהול כמו נשים בהריון, תינוקות וילדים, אנשים עם מחלות בכבד, נגמלים מאלכוהול וכן אנשים אשר רגישים בצורה יתרה לאלכוהול ולהשפעותיו.
כמו כן, ישנם צמחים אשר מיצוי באלכוהול דווקא יכול לפגוע בחומרים הפעילים כמו למשל חומרים מוצילגיים ולכן לא נרצה לשלב אותם עם צמחים שמוצו באחוז אלכוהול גבוה. דוגמה לכך היא הצמח נטופית רפואית – Althea officinalis אשר החומרים המוצילגיים בצמח הם אלה אשר נותנים לו את ההשפעה הרפואית הידועה שלה כמרככת ומלחלחת במצבי שיעול למשל. מיצוי האלכוהול בתמצית של הצמח במקרה הזה הוא 30% והוא משמש לשימור התמצית. לכן כדאי להימנע לשלב אותו עם צמחים באחוז מיצויי גבוה.
עם זאת, ישנם צמחים שמיצויי באלכוהול מאפשר מיצוי של שרפים שיעילים מאד בחיטוי ולמצבים דלקתיים שונים כמו למשל פרופוליס – Propolis, שרף מור – Commiphora molmol ועוד. במקרים בהם הצמחים הנ”ל הם מאד נחוצים ולמטופלים יש קושי לשתות את התמצית שלהם ניתן להנחות אותם לקחת את הפורמולה עם האוכל ולא על קיבה ריקה, לשתות את הפורמולה יחד עם משקה ממותק או כמובן לנדף את התמצית.
לצד השימוש באלכוהול, בבית המרקחת אנו מציעים מגוון רחב של שיטות הכנה שאינם מכילות אלכוהול: טינקטורה בנידוף, צמח טחון, אבקה מרוכזת (אקסטרקט) ו Tang בישול אישי.
חג פורים שמח לכולם!
[1] Tai Ping Sheng Hui Fang (Holy & Benevolent Formulas from the Tai Ping [Reign])
[2] Chinese Medicinal Wines & Elixirs – Bob Flaws
[3] Jin gui yao lun – Gua Lou (Trichosanthes kirilowii ft), Xie Bai (Allium macrostemon bulb)
Bai jiu (rice wine)