כותב המאמר: גב מירקין, N.D, Cl.H, נטורופת והרבליסט קליני. חבר בצוות הייעוץ המקצועי של בית המרקחת
חיוורון, חולשה, עייפות יתר, קושי במאמץ, דופק מהיר, קוצר נשימה, סחרחורות וכאבי ראש-
אם אחד מהתסמינים או יותר מוכרים לכם יכול להיות שאתם סובלים מאנמיה.
אנמיה הינה מצב של ירידה ברמת הכדוריות האדומות בדם, הנושאות את ההמוגלובין, או רמה פחותה של המוגלובין בדם, דבר הגורם לאספקת חמצן ירודה לרקמות הגוף, ומכאן לתסמינים הנ”ל.
איך ניתן לאבחן אנמיה?
אם אתם חווים חלק מהתסמינים יש לפנות לרופא ולבצע בדיקות דם, אשר יצביעו האם יש חסר ברמות ההמוגלובין או בכמות הכדוריות הנושאות אותו, ומה הגורם לכך.
ומהם הגורמים לאנמיה?
הגורמים לאנמיה יכולים להיות רבים ומגוונים:
- חסרים תזונתיים-כגון מחסור בויטמין B12, מחסור בברזל, ומחסור בחומצה פולית.
- בעיות ספיגה– הינם גורם שכיח נוסף לאנמיה, כיוון שהן מונעות מהגוף לספוג את המזון כראוי, וגורמות לחסרים תזונתיים.
- איבוד דם- דימומים עקב פציעה, וסת כבדה, טחורים, כיבים ועוד.
- ישנן סיבות נוספות כמו מחלות כרוניות הפוגעות ביצור הדם בצורה עקיפה או ישירה, מחלות המטולוגיות, פעילות חיסונית מוגברת ועוד.
איך מטפלים באנמיה?
השלמת חוסרים- השלמת החוסרים על ידי צריכה של תזונה מגוונת יותר המכילה את אבני הבניין ליצירת ההמוגלובין והכדוריות, נטילה של תוספי תזונה, ובמקרים חמורים יותר בזריקות.
על כן, ראשית יש לוודא שהתזונה מספיק עשירה ב:
- מזונות המכילים כמות נאותה של ברזל- מהחי- בשר בקר, הודו, ואיברים פנימיים, מהצומח- קטניות, אגוזים וזרעים, ירקות עליים, ודגנים מלאים.
- מזונות המכילים כמות נאותה של B12- בעיקר מזונות מהחי- בשר, עוף, דגים, ביצים ומוצרי חלב.
- מזונות המכילים כמות נאותה של חומצה פולית-בשר ועוף, דגי ים, אגוזים וזרעים, ירקות עליים, וקטניות.
טיפול בגורם הראשוני- באנמיה הנגרמת עקב מחלה כרונית הפוגעת בספיגת המזון, ביצור ההמוגלובין והכדוריות, או לדימום כבד, יש לטפל במחלה ובכך לסייע להתמודדות עם האנמיה.
צמחי מרפא לטיפול באנמיה–
טיפול בצמחי מרפא יתאים גם בהשלמת החוסרים ובעידוד ייצור כדוריות דם אדומות וכן בטיפול בגורם הראשוני שהוביל לאנמיה.
יש מגוון צמחי מרפא שנרצה לשלב בטיפול באנמיה:
- ויתניה משכרת-withania somnifera- צמח מרפא מוכר מאד בעולם הרפואה הטבעית ומכונה גם ‘אשווגנדה’. הצמח מאזן ומווסת מגוון מנגנונים בגוף ובנוסף מזין את מערכת העצבים והדם (1). מחקרים מראים כי הצמח הראה פעילות המסייעת במצבי אנמיה- נטילת הצמח הדגימה שיפור במדדי ההמוגלובין, ספירת הכדוריות האדומות והברזל בדם, כמו כן, נמצאו עדויות ליכולתו של הצמח לעודד יצור כדוריות במח העצם. (2)
- רמהניה מבושלת- rehmannia glutinosa– הצמח מגיע אלינו מהרפואה הסינית, שם מקובל להשתמש בשורש המבושל למקרים המצריכים הזנה וחיזוק. מקובל להשתמש בצמח במקרים של אנמיה, תסמונת גיל המעבר, עצירות, סכרת, ובעיות שינה. מחקרים מצאו כי לצמח ישנה פעילות מעודדת יצור תאי דם במח העצם. (3)
- סרפד -Urtica dioica- צמח מוכר מאד גם בבר הישראלי וניתן למצוא עלי סרפד בחורף במגוון בתי גידול בארץ. הצמח עשיר מאד בויטמינים ומינראלים שאחד מהם הוא ברזל. הצמח יעיל מאד גם בשימוש בחליטות וידוע בין היתר בטיפול באלרגיות, באנמיה (4), בדלקות בדרכי השתן ובבעיות שונות בעור.
- אנג’ליקה סינית-angelica sinensis- גם הצמח הזה מגיע מהרפואה הסינית, ושם משמש במקרים של חוסר איזון הורמונלי, כאבי וסת, וחוסר דם. הצמח ידוע באיכויותיו המזינות, ומשמש לחיזוק והנעה. במחקרים שנעשו על בעלי חיים אשר קיבלו תמצית המכילה חומרים פעילים מהצמח, נמצא כי הצמח בעל איכות נוגדת אנמיה עקב עידוד יצירה של כדוריות דם אדומות. (5)
- אסטרגלוס-astragalus membranaceus- שמו העברי של הצמח הינו קדד קרומי, והוא משתייך למשפחת הפרפרניים. גם אסטרגלוס מגיע מהרפואה הסינית שם מכונה “הג’ינסנג של הצעירים” עקב השפעתו של הצמח כמחזק מערכות רבות, ביניהן מערכת החיסון, לב וכלי דם, ומערכת העיכול. מחקרים מצאו כי הצמח מעלה את נוכחותו של ההורמון אריטרופואטין במיוצר בכליה ומסייע ביצור כדוריות דם אדומות. בנוסף, נמצא כי הצמח מסייע בעליית רמות ברזל בדם. (6)
תוכלו למצוא חלק גדול מהצמחים בנבחרת מוצרי המדף של בית מרקחת טריפוליום:
פורמולה ויתניה– הפורמולה מכילה שילוב של צמחים המסייעים במקרים של חולשה ותשישות, אשר פועלים בדרכים מגוונות המסייעות להקל על אנמיה כגון, שיפור ספיגה, עידוד מח העצם ליצור כדוריות וסיוע בהשלמת חוסרים תזונתיים.
פורמולה ויתניה קיד– פורמולה מיוחדת לילדים המכילה צמחים מחזקים למצבי אנמיה וחולשה וכן סירופ מולסה אשר עשיר בברזל.
חליטת Rubus – Urtica Mix– חליטה ייעודית להריונית ומניקות. החליטה מכילה צמחים אשר מחזקים את הגוף והרחם, ואחד הצמחים המרכזיים בחליטה הינו הסרפד( Urtica ).
Ba Zhen Tincture-Tang – פורמולה סינית ידועה המכונה “שמונת האוצרות”, כאשר שילוב הצמחים בה מוכר לטיפול בחולשה, עייפות, איבוד דם, אנמיה, חולשה עיכולית, רזון, בעיות זיכרון ועוד.
*** מאמר זה אינו מהווה התוויות רפואיות ואינו מחליף ייעוץ רוקחי ו\או הוראות רופא
רשימת מקורות:
1. Biswa Mohan Biswal 1, Siti Amrah Sulaiman, Hasanah Che Ismail et al. Effect of Withania somnifera (Ashwagandha) on the development of chemotherapy-induced fatigue and quality of life in breast cancer patients. Integr Cancer Ther. 2013.
2. M Ziauddin 1, N Phansalkar, P Patki et al. Studies on the immunomodulatory effects of Ashwagandha. J Ethnopharmacol. 1996.
3. Ru-Xue Zhang 1, Mao-Xing Li, Zheng-Ping Jia. Rehmannia glutinosa: review of botany, chemistry and pharmacology. J Ethnopharmacol. 2008.
4. Ismail Meral 1, Mehmet Kanter. Effects of Nigella sativa L. and Urtica dioica L. on selected mineral status and hematological values in CCl4-treated rats. Biol Trace Elem Res. 2003.
5. Pei-pei Wang 1, Yu Zhang, Li-quan Dai, Kai-ping Wang. Effect of Angelica sinensis polysaccharide-iron complex on iron deficiency anemia in rats. Chin J Integr Med. 2007.
6. Ken Y Z Zheng 1, Roy C Y Choi, Anna W H Cheung et al. Flavonoids from Radix Astragali induce the expression of erythropoietin in cultured cells: a signaling mediated via the accumulation of hypoxia-inducible factor-1α. J Agric Food Chem. 2011.